F5

F5

Elektromos ingerléssel a memóriazavarok ellen

Tudósok közvetlenül a betegek agyába ültetett elektródák segítségével arra derítettek fényt, hogyan képződik egy memóriaegység.

2017. december 01. - F5

kahana_brainmapping_1200x600.jpg

Neurológusok egy csoportja a Pennsylvania Egyetemről megalkotta a teljes agyi elektromos kapcsolódás térképét 250 neurológiai beteg vizsgálatával. A projekt azért mérföldkő a kutatás világában, mert segíti annak a célnak az elérését, hogy agyi elektromos ingerléssel fokozzák a memóriagyártó folyamatokat.

A kutatások szerint az agyi aktivitás kisfrekvenciás ritmusai vezetik a kommunikációt a frontális, temporális és a középső lebenyek között, azok között az elsődleges agyi területek között, amelyek az agy memória folyamataiért felelősek.

A kutatás vezetői Michael Kahana, Ethan Solomon, és Daniel Rizzuto.

kahana_brainmap_trio.jpg

A feltérképezés után láthatóvá vált az a rendszer, amelyben különböző agyi területek kommunikálnak egymással az észlelő (kognitív) folyamatok, például a memória kialakulása közben. Habár számos korábbi kutatás vizsgálta az agyi hálózatokat nem-invazív eszközökkel - például MRI segítségével -, a megfigyeléseket nehéz volt biztonságosan megalapozni, mivel az adatok kizárólag idegsebészeti betegektől érkeztek.

A mostani több ezer órányi, 250 beteg részvételével rögzített adatokat a Pennsylvania Egyetem kutatócsapata hosszú évekig gyűjtötte az országban működő kórházakból. A történelem során először figyelték meg így ezeket az elektromos agyi hálózatokat. A módszer tulajdonképpen egyszerű: szélütést szenvedett betegeknek –klinikai monitorozás közben – egy ún. free-recall memória tesztet kellett megoldaniuk. Arra kérték őket, hogy egy monitoron felvillanó szavakból annyit idézzenek fel tetszőleges sorrendben, amennyit csak tudnak.

Ezzel egy időben a kutatók a kis- és nagyfrekvenciás idegi aktivitást is vizsgálták. Megfigyelték, hogy amikor az egyén hatékonyan memorizál – egy felvillanó szóra visszaemlékszik – az agyi területek közötti kapcsolódás kisfrekvenciás hullámokkal erősödik, míg magasabb frekvenciáknál gyengül.

Ez azt sugallja – mondta el a kutatás vezetője, hogy annak, aki új adatokat jegyez meg, két dolog egyszerre történik az agyában: az agyi területek önállóan kifejlesztenek egy ingert, majd ezek a területek kisfrekvencián kommunikálniuk egymással.

Az agyi hálózatok jobb megértése több esélyt ad, hogy hatásos ingerlést alkalmazzunk – nyilatkozta Kahana. Mielőtt terápiás célokra használhatjuk agyi stimulációkhoz ezt a kapcsolódási térképet memóriazavaros betegeknél, még sok feladat vár megoldásra, de dolgozunk a megvalósításon – tette hozzá Rizutto.

Story Source:

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://f5blog.blog.hu/api/trackback/id/tr6813408593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása