F5

F5

A kannabisz visszafordítja az öregedési folyamatokat az agyban

Tudósok matuzsálemi korban lévő egerek agyi teljesítményét állították vissza fiatalkori szintre.

2017. május 23. - F5

Az agyi működés a kor előrehaladtával romlik, a kannabisz azonban képes ezeket az öregedési folyamatokat visszafordítani, legalábbis ezt mutatták ki egerekben a Bonni Egyetemen tudósai izraeli kollégáikkal együttműködve (Hebrew University of Jerusalem). A kísérletek során kiderült, az idős állatok agyi állapota visszatért egy kéthónapos egér agyának fejlettségéhez egy tartósan alacsony dózisú aktív kannabisz alkotóelemű kezeléssel. Ez az eredmény új lehetőségeket tár fel, például a demencia (a gondolkodás, az érzelmek és a társas képességek hanyatlása, ami korlátozza a társas életet) kezelésében. Az eredményeket a Nature Medicine című folyóiratban tették közzé.

Mint minden más szervünk, az agy is öregszik. Ennek eredményeképpen a kognitív (megértő/észlelő) képesség is romlik. Ennek egyik jele, hogy a kor előrehaladtával egyre nehezebb új dolgokat tanulni, vagy egyszerre több dologra összpontosítani. Ez a folyamat normális, de demenciához is vezethet. Kutatók hosszú ideje vizsgálnak olyan módszereket, amelyek lassítják, esetleg vissza is fordítják ezt a folyamatot.

170508112400_1_900x600.jpg

A Bonni Egyetem és a Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói ezt az eredményt érték el most egerekben. Ezek az állatok a természetben viszonylag rövid ideig élnek, 12 hónapos korukra pedig nagyfokú kognitív veszteséget mutatnak. A kutatók kis dózisú THC-t (a kenderpalánta aktív alkotóeleme) adtak 2-, 12-, és 18 hónapos egereknek négy hetes időszakokban.

Ezután a tanulási készségüket és a memória teljesítményüket tesztelték – beleértve a tájékozódást és más egyedek felismerésének képességét. Azok az egerek, amelyek csak placebót kaptak, természetes korfüggő tanulási-, és memóriavesztést mutattak. Ezzel szemben a kannabisszal kezelt egyedek kognitív funkciói olyan jók lettek, mint a kéthónapos kontroll állatok funkciói. „A kezelés teljesen visszafordította a teljesítménycsökkenést a kezelt állatokban – számolt be az eredményekről Prof. Andreas Zimmer a bonni egyetem Molekuláris Pszichiátriai Intézetének és a Cluster of Excellence ImmunoSensation tagja.

Évek aprólékos kutatása

A sikeres kezelés hosszú évek aprólékos kutatásának köszönhető. Először a kutatók arra jöttek rá, hogy az agy öregedése sokkal gyorsabb azokban az egerekben, amelyeknek nincsenek THC funkcionális receptoraik. Ezek a kannabinoid 1 (CB1) receptorok olyan fehérjék, amelyekhez a THC képes kikötni, így megindítva egy jelláncolatot. A CB1 ugyancsak felelős a THC mámorító hatásáért a kannabisz termékekben, például a hasisban vagy a marihuánában, amelyek felhalmozódnak a receptoroknál.

A THC utánozza a szervezet által természetesen termelt kannabinoidok hatását, amelyeknek fontos szerep jut az agyműködésben. „A korral haladva az agyban természetesen termelődő kannabinoidok minősége csökken – mondja Prof. Zimmer.

"Amikor a kannabinoid rendszer hatása hanyatlik, gyors öregedési folyamatot tapasztalunk.”

Ahhoz, hogy pontosan feltérképezzék milyen hatása van a THC kezelésnek az idős egerekre, a kutatók az agyszövetet és a génaktivitást is vizsgálták a kezelt állatokban. Az eredmények meglepőek: a molekuláris felépítés többé nem az idős-, hanem a fiatal állatok jellemzőinek felelt meg.  Az idegi cellák közötti kapcsolatok száma is növekedett, ami szintén nélkülözhetetlen az optimális tanulási képességekhez. "Olyan, mintha a THC kezelés visszafordítaná a molekuláris órát” – állítja Zimmer.

A következő lépés: emberek klinikai tesztelése

A mostani eredmények után a kutatócsoport következő lépésként klinikai kísérleteket szeretne levezetni annak vizsgálatára, vajon a THC az emberi agyra is hasonlóan hat-e. Kannabisz termékek egyébként már engedélyezettek orvosi felhasználásra, például fájdalomcsillapításra használják a gyógyászatban. A kutatók a kísérletsorozatban olyan alacsony dózissal dolgoztak, ami nem eredményezett bódító hatást.

Észak-Rajna-Vesztfália  tudományos miniszterét, Svenja Schulze-ot lenyűgözték az eddigi eredmények: "A tudomány vezette kutatás támogatása elengedhetetlen, mivel minden későbbi alkalmazásnak ez a táptalaja. Habár hosszú az út az állatkísérletektől az emberi felhasználásig, nagyon bizakodó vagyok abban, hogy a THC például a demencia kezelésére is használható lesz.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://f5blog.blog.hu/api/trackback/id/tr7512534065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása