F5

F5

Ennyire hülyék vagyunk

Egy friss kutatás bizonysága: a magyarokat nem érdekli már annyira a globális felmelegedés

2016. november 02. - F5

Megnéztem a 12 éves fiammal Leonardo DiCaprio Özönvíz előtt (Before the Flood) című dokumentumfilmjét a globális felmelegedésről. A film nagyszerű. Azt próbálja megmutatni, hogyan irtjuk ki saját magunkat. Köszi, Leo!

A film közben végig az járt a fejemben, hogy tényleg ennyire hülyék vagyunk? Komolyan? Mert annyi jele van az ember botorságának, szűklátókörűségének, merevségének és kicsinyességének. De tényleg ennyire ostobák vagyunk?!

De mindenki nyugodjon le, mert attól megnyugszik. Csak semmi pánik! Félreértés ne essék, a bolygót nem pusztítjuk el. A Föld élni fog. Csak mi tűnünk el róla. És fajok, akik velünk élnek. De abban biztos vagyok, hogy az életet nem tudjuk kipusztítani.

scorched_earth1.jpg

Így hát saját magunk miatt kellene aggódnunk, de nem tesszük. Miért? Mert az emberbe egy egyszerű dolog kódolva van: minden rossz mással történhet csak meg. Velem nem.

Ennyire egyszerű.

A fotel kényelmes puhaságából Szumátra trópusi erdeinek kiirtása a pálmaolaj ültetvényekért, a korallzátonyok pusztulása, az indiai özönvizek, a csendes-óceáni szigetvilág víz alá kerülése csupán egzotikus messzeség, ami soha, de soha nem lehet kihatással rám. És mi, a döntéshozóinkkal kart karba öltve a világ szerencsésebbik felén, akik tehetnénk is valamit, bizony azt hisszük, hogy minden rossz csak másokkal történhet meg.

24419336.jpg

És amíg ezt hisszük, amíg távol van tőlem a baj, mert nem érzem a saját bőrömön, addig nem fogom elhinni, hogy cselekednem kell. Gyakran még úgy sem, ha a bőrömön érzem…

Mit mond a kisördög legbelül? Erdőtüzek mindig voltak. Tornádók mindig voltak. Egészen természetes, hogy olvadnak a jégtakarók, hiszen a Földtörténetben számtalan jégkorszak is jelen volt. Minden természetes, az embernek nincs akkora hatalma, hogy megváltoztassa a Föld klímáját.

Nos, ha végignézed a dokumentumfilmet, talán másképp látod majd. Legalábbis remélem.

A leírtak ellenére nem vagyok pesszimista. Inkább reális. Szeretném, ha minél több emberhez eljutna a film. Nagyszerű munkának tartom, és nagyszerű dolognak, hogy Leonardo DiCaprio megalkotta. Ingyenessé tette a youtube-on. Pár nap alatt szinkront is kapott. Csodálatos, ahogyan összefoglalta a hataloméhség és a pénz kapcsolatát azzal a halogatással, amit a döntéshozóink művelnek.

trumpface.jpg

Ne legyenek kétségeink, mindent a pénz mozgat. És amíg a lobbi harcban az kap nagyobb szerepet, hogy a szén olcsó, addig pusztulni fogunk.

Szeretném, ha az emberek megértenék, hogy TEHETNEK a trend ellen. Hogy mindenkinek a kezében ott a lehetőség. Hogy kicsiben IS el lehet, sőt mi több, el is kell indulni. Hogy nem a másikra, másokra kell várnunk.

De addig, amíg egy felmérésből az derül ki, hogy az embereket Magyarországon tulajdonképpen egyre kevésbé érdekli a környezetvédelem, addig mégis, mit várunk?!

image-20141124-19608-1dswji3.jpg

(Nem hiszek a globális felmelegedésben)

A WWF Magyarország 2016 szeptemberében átfogó közvélemény kutatást készített, hogy felmérje, mennyire törődik a 18-59 éves magyar városi lakosság a fenntartható fejlődéssel, ezen belül is a környezet- és természetvédelemmel. Az eredmények sajnos nem túl hízelgőek.

Egy 2010-es felméréshez képest mára jelentősen lecsökkent a lakosság érdeklődése és érzékenysége a globális és lokális fenntarthatósági problémák iránt. Továbbra is az ivóvizek és a természet védelme vezeti a rangsort, de a klímaváltozásért már kevesebben aggódnak, mint hat évvel ezelőtt- áll a szervezet közleményében.

Hozzáteszik, hogy a média foglalkozik a témával, ezt a lakosság érzékeli is. Egészen egyszerűen csak immunisak lettünk. És ez rémisztő. Csupán 16 százaléka mondja azt az embereknek, hogy aktívan foglalkoztatja a természet - és környezetvédelem, és mutat jelentősebb szociális érzékenységet. Az állatvédelem iránt további egyötödük érdeklődik, a fennmaradó egyötödöt viszont hidegen hagyják a zöld témák.

cartoon1.jpg

(Ne, ne menj el az útból. Talán nem üt el bennünket)

Mondjuk addig, amíg a migráció megindul azokról a területekről Európa felé, ahol az emberek nem akarnak szomjan halni.

A filmben elhangzik, hogy a tartós szárazság is fontos szerepet játszott a szíriai polgárháború kitörésében. Migránsok, Szíria… Ez már jelent valamit? Hm? Vajon hová fognak menni azok a közel-keleti, afrikai, indiai emberek, akik nem akarnak az otthonukban éhen halni? Megmondom, ide.

balaton_hungary_landscape.jpg

Szóval, kedves magyar sorstársak, nagyon jó lenne, ha megéreznénk a saját felelősségünket is ebben a globális problémában, és sürgősen elkezdenénk sepregetni a saját házunk táján is.

A dokumentumfilm végén remek tanácsokat kapunk erre:

  • fogyasszunk másképp: ügyeljünk arra, mit eszünk, vásárolunk, hogyan szerezzük az áramunkat
  • válasszunk olyan vezetőket, akik tesznek az éghajlatváltozás ellen: azzal, hogy megszüntetik a fosszilis tüzelőanyagok támogatását, befektetnek a megújuló energiaforrásokba, nem bányásznak fosszilis tüzelőanyagokat, támogatják a szénadó bevezetését

 

Keresd fel te is a carbontax.org oldalt!

Tégy ma, magadért és a jövődért!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://f5blog.blog.hu/api/trackback/id/tr111925267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása