F5

F5

Hogy végre kipihend magad!

2016. május 21. - F5

 

sleeping.jpg

Itt a hétvége, muszáj kialudnom magam, hogy jól menjen a következő hét! De felébredek éjjel egykor. Résnyire nyílt szemmel ránézek az órára, konstatálom a riasztóan korai időpontot, behunyom a szemem, és megpróbálok aludni.

Hajnali három. A menet ugyanaz. Órára hunyorgás, nagy sóhaj, kicsit hosszabb ébrenlét. Már pörögnek a gondolatok, de még sikeresen megállítom a spirált. Pár perc alatt visszaalszom.

Negyed hat. Újra itt, újra ébren. Fogalmam sincs, hogy mitől riadtam fel, de most már ideges is vagyok. A gondolatok betörtek az agyamba, és már képtelen vagyok megállítani őket. Hatig próbálkozom légzéstechnikával, morajló tenger vizualizálásával, kellemes dolgokra gondolással, de semmi sem segít.

Hat óra. Kikelek az ágyból, egyetlen vágyam egy csésze gőzölgő kávé. Egyáltalán nem aludtam ki magam. Pedig már nagyon rám férne egy kiadós, mindent bele este tíztől reggel hétig alvás.

Lehetséges ez egyáltalán?

Tény, hogy az egészséges alvási szokások minőségi változást hoznak az ember életébe. De hogyan kell ezeket a szokásokat megteremteni?

  1. Ragaszkodjunk egy alvási órarendhez, vagyis ugyanakkor keljünk és feküdjünk a héten minden nap, hétvégén is. Ez segít beállítani a test saját óráját, segít elaludni és egész éjjel így is maradni.
  2. Lazító elalvási szertartás. Egy ilyen rutin közvetlenül elalvás előtt segít az agynak elkülöníteni egymástól a napközbeni stresszes, aktivitással teli időszakot az éjszakai nyugalomtól. Például az esti fürdés vagy zuhany remek kezdet.
  3. Napi testgyakorlás. Jó, ha ez az edzés élénk és erőteljes, de a lazább mozgásfajták is jobbak a semminél. Fontos, hogy az elalvás előtti órákban már ne pörögjünk fel, mert akkor oda a pihentető éjszaka. Léteznek elalvás előtti jógagyakorlatok, amelyeket már az ágyban fekve végezhetsz. Hatásosak!

    bedtime.jpg

  4. Ha gondjaid vannak az elalvással, mellőzd a napközbeni szunyókálást!
  5. Teremtsd meg a pihenőhelyedet! A hálószoba a pihenésre legyen berendezve, teremts olyan környezetet, ami segíti az alvást! A szoba inkább hűvös legyen, lehetőség szerint a lakás csendes részén. Jó, ha van sötétítő függöny, de használhatsz szemvédőt, füldugót. Ha kell, párásíts. A munkaeszközöket hajítsd ki a hálószobádból! Se tévé, se számítógép!

    bed.jpg
  6. Nagyon fontos a kényelmes matrac és párna.
  7. Lefekvés előtt már kerüld az éles fényt, a monitor fénye ékes példája ennek.
  8. Kerüld az alkoholt, cigarettát és a nehéz ételeket, ezek a dolgok garantálják a felszínes alvást és a rossz éjszakát. Két-három órával elalvás előtt már ne is egyél!
  9. Nyugodj meg! A testnek is át kell állnia relaxáló üzemmódba, ezért elalvás előtt például olvasni szuper dolog, persze könyvből!
  10. Ha nem tudsz elaludni, menj át egy másik szobába, és csinálj valami számodra csillapító dolgot, amíg nem érzed a fáradtságot. Az ágyadat csak alvásra és szexre használd, így az agyad is megtanulja, mire való ez a bútordarab.

 

Egy 26-64 éves embernek napi 7-9 óra alvásra van szüksége. A fiatal felnőtteknek (18-25) ugyancsak 7-9 óra kell, de minimum 6, maximum 10-11 óra szükséges. A 11-17 éveseknek 8-10 óra ajánlatos a normális működéshez, ezért nyugodtan vívjunk csatát cseperedő tininkkel azért, hogy rendes időben ágyba kerüljön! A 6-13 éves korosztálynak 9-11 óra éjszakai nyugalom elengedhetetlen, ők se kukorékoljanak tehát este 11-kor!

És a végére néhány érdekesség:

  • A jó alvásban állítólag segít, ha az éjszaka folyamán változtatjuk a testhelyzetünket. Erre persze csak akkor lehet figyelni, ha felébredünk, de akkor érdemes. Az elalváshoz ajánlott testhelyzet egyébként olyan, amelyben a nyak és a fej megközelítőleg egyenes pozícióban van, és érdemes kerülni a gyomrodon való alvást is.
  • Ne menj éhesen aludni, kerüld a koffeint már délután, és ha lehet, egyáltalán ne igyál egy órával elalvás előtt.
  • Az aromaterápia hatalmas segítség lehet, legalább hatféle illóolaj támogatja a lazítást, pihentetve az elmét. Szerezz be egy aromaterápiás mécsest, és a következő illóolajokkal próbálkozz: levendula, vanília, kamilla, rózsa és szantálfa. Ezek nem csodaszerek, nem ringatnak varázsütésre álomba, de mindenképpen eredményes segítőtársak, ha nyugalomra vágysz.

    aroma.jpg
  • Próbáld ki a "4-7-8" légzéstechnikát! Lélegezz lazán az orrodon keresztül 4 másodpercig, tarts vissza a lélegzeted 7 másodpercig, és lélegezz ki a szádon 8 másodpercig. Ez a ritmus segít az agynak és a szívnek megnyugodni, egy perc alatt elszenderedsz!

A bejegyzés trackback címe:

https://f5blog.blog.hu/api/trackback/id/tr818735960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása