F5

F5

Kanyarójárvány tört ki Romániában – a Te gyereked is meg fog halni!

Ezt az írást szeptemberi végi események ihlették. Itt volt az a pont, amikor azt mondtam: ebből tényleg elég már! Van egyáltalán olyan ember közöttünk, aki a rémisztő cím mögé is nézett? Nekem úgy tűnik kevesen...

2016. november 15. - F5

measles1.jpg

- Edgar -

A fenti címből természetesen csak az első fele igaz (bár egyszer mindenképpen a második fele is bekövetkezik, valószínűleg nem a kanyaró következtében, és nem a közeljövőben).

Szeptember 21-ét írtunk a romániai kanyarójárványról szóló cikk idején. Nézzük, hogyan folytatódik az MTI eme népszerű szalagcímét átvevő szinte összes médium (én pont rádióban hallottam először, de az egyik példa itt olvasható részletesen) híre:

measles3.jpg

„Kanyarójárvány van Romániában – jelentette be szerdán a bukaresti egészségügyi minisztérium arra hivatkozva, hogy az év első hónapjában 675 megbetegedést regisztráltak a hatóságok, és a betegség két kisgyerek halálához vezetett, egy harmadik esetében pedig feltételezhető, hogy a kanyaró volt a halál oka.”

Tehát jól értem, hogy szeptemberben jelentették be, hogy az év első hónapjában (gy.k. januárban!) 675 megbetegedést regisztráltak?

Miért vártak ezzel 8 hónapot? Miért nem januárban volt ez hír?!

Elárulom: mert nem az a lényeg, hogy van-e járvány vagy nincs, meghalt-e valaki vagy sem, hanem az, hogy időről időre be kell dobni ezt a témát. Kötelező olvasmány. Félre ne értsenek, nem szeretnék állást foglalni sem pro sem kontra, eszem ágában nincs beszállni abba a fröcsögő kommentcunamiba, ami egy-egy ilyen cikk után következik a facebooktól kezdve a netes fórumokon át a munkahelyi kantinokig.

measles2.jpg

Amit üzenni szeretnék, hogy vegyük észre: több dolog áll a háttérben. Egyrészt persze a tisztifőorvos szeretné, ha az oltottsági mérőszáma nem zuhanna évről évre, érthető, bár erre azért készíthetnének erősebb promóciós anyagot is. Másrészt, tetszik vagy nem, ki kell szolgálni a gyógyszergyártó cégeket is, hazánk komoly regionális befolyással rendelkezik e tekintetben, Európában élen járunk a kötelezően beadandó oltások számát figyelembe véve (lásd itt). Persze az sem hanyagolható el, hogy folyik a klikkvadászat, a megkapó, agresszív cím kattintásra késztet. Látja? Ön is megtette – itt kérek elnézést emiatt, de tartalmi szempontból szerves része ez a tapasztalat is az írásomnak. Néha ordít a címlap valami erős hírért, valószínű szeptember 21-én még egy 4-es főúti halálos karambol sem történt és még a benzin árát sem emelték 2 forinttal (a másik kedvenc hírem!).

A romániai kanyarójárványról szóló 8 hónapos hírt szinte tényleg mindenki gondolkodás nélkül átvette, de egy emberrel nem találkoztam, aki ezt szóvá tette volna. Rengeteg impulzus ér minket nap mint nap, legfontosabb képességeink közé nyugodtan felvehetjük az adatok elemzését és megfelelő értékelését is.

A bejegyzés trackback címe:

https://f5blog.blog.hu/api/trackback/id/tr5911962611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása