F5

F5

Adj hálát érte!

Ingyen van, jót tesz az egészségnek, az életkedvünknek, új lendületet ad a kapcsolatainknak, és nem kell hozzá semmi. Csak Te és néhány jó szó.

2016. november 17. - macassy

macassy

Mostanában sokat foglalkoztat a jól-lét kérdése. Igyekszem úgy alakítani az életemet, életünket, hogy sok-sok jó pillanatból álljon össze. Hogy arra figyeljek, ami fontos, és elengedjem azt, ami nem. Hogy a megoldást keressem, és ne a problémát lássam. Hogy sokat nevessek, nagyon szeressek, és örömet keressek a kötelességekben is.

Még mielőtt virtuálisan megköveznétek, gyorsan leszögezném: ez piszok nehéz, mert van, hogy semmi kedvem az élet napos oldalára átevickélni, csak hagyjon mindenki békén, és neeem, nem szedek semmit, amitől indokolatlan jókedvem lesz. Hurrá, lehet mosogatni! – többek között ilyet se mondtam még soha. Szóval normális vagyok (első ránézésre), néha azonban lusta, alulmotivált és hisztis.

DE: az élet jó pillanatai nem a minden rossz – hagyjatok békén – nekem semmi sem sikerül Bermuda-háromszögében lapulnak, úgyhogy keresem a jót. Elszánt vagyok, ha kell, akár magamon is röhögök. A nevetés különben is gyógyít.

Egyre több mostanában a szürke, borongós nap, hamar sötét lesz – ez a kedvünkre is kihat. Női magazinok tucatjai ajánlanak ilyenkor hasznosabbnál hasznosabb tanácsokat. Ez a „hogyan töltődjünk fel” – kezdetű posztok szezonja. Tulajdonképpen igazuk van ezeknek a szerzőknek: együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, legyünk sokat a szabadban, és töltsünk minőségi időt a szeretteinkkel.

hala.jpg

forrás

Van azonban még valami, ami óriási erőforrás lehet, de csak ritkán gondolunk rá így, és nem is túl divatos fogalom. Ez pedig a HÁLA.

Nézz magadba: Te milyen gyakran mondasz hálát? Egyáltalán kifejezed a háládat? Én arra jutottam, hogy nem teszem elég gyakran, pedig egy csomó érv szól amellett, hogy miért is jó hálásnak lenni.

A California és a Mississipi Egyetem hálakutatása egyértelműen bebizonyítja, hogy a hála érzése jó hatással van az életminőségre és a közérzetre. A kutatók szervátültetésen átesett betegeket kértek meg arra, hogy naplót vezessenek, és azt tapasztalták, hogy azok, akik legalább öt dolgot vagy személyt említettek amiért, vagy akiért hálásak, jobb értéket mutattak az egészségügyi vizsgálatokon, lelkileg is egészségesebbnek bizonyultak, és vitalitásuk szintje is magasabb volt, mint azoknak a pácienseknek, akik csak a mindennapi eseményekről vezettek naplót.

Ha ez még nem lenne elég érv, amellett, hogy megköszönd a sok jót, amit nap mint nap kaptál, akkor jó ha tudod, még a kapcsolataink sikeressége is függhet attól, hogy mennyire vagyunk hálásak értük. Egy 2010-es kutatásban 65 boldog és elégedett párt vizsgáltak meg a tudósok, és a megfigyelés során arra jutottak, a nap mint nap kifejezett hála segíthet a kapcsolat fenntartásában, és erősítheti a romantikus kötődést.

A hála tulajdonképpen életszemlélet. Nem hurráoptimizmus, nem kell tapsikolnod mindenért, amit a gép eléd dob. Csak becsüld meg és értékeld azt, amid van, és ne tekintsd magától értetődőnek.

Köszönöm, hogy ezt elolvastad. :)

A két kutatásról itt olvastam. 

A bejegyzés trackback címe:

https://f5blog.blog.hu/api/trackback/id/tr811965257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása