F5

F5

Mindenki: bárki lehet olyan nagyravágyó, mint az énektanárnő

Mind ismerünk Erika néniket, és mind Erika nénikké válhatunk, ha elhallgattatjuk a lelkiismeretünket.

2017. február 27. - macassy

macassy

„Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk” – én meg Deák Kristófra vagyok büszke, hogy Oscart nyert Mindenki című rövidfilmjével.

Tegnap a Duna TV-n megnéztem a filmet, és ezúton is jó szívvel ajánlom mindenkinek, az alkotó maga is közzétette a videót a facebook oldalán. Érdemes rászánni ezt a félórát, mert amellett, hogy elképesztően igényes, aprólékosan, finoman átgondolt film, zseniális színészvezetéssel, fontos témáról szól: a sikerhajhászásról.

Ez a film annyira őszinte, annyira sallang nélküli, annyira tiszta, hogy nem is értem, a luxusért, az önimádatért, az örök fiatalságért és a látszatért repeső Hollywood hogyan is értheti meg…

mindenki.jpg

Deák Kristóf filmjében egy rossz pedagógiai modell ellen lázadnak fel a gyerekek a maguk szellemes módján. Erika néni, a kórusvezető sajátos eszközökkel akarja ugyanis elérni, hogy a kórusversenyen ne csússzanak hamis hangok az előadásba: a gyengébben teljesítőket arra kéri, hogy csak tátogjanak. A sikerért, a győzelemért mindent, a tanárnő, ha kell, még csal is, arról nem is beszélve, milyen komoly károkat okoz a tátogásra kényszerített diákok lelkében.

Ha őszintén magunkba nézünk, sokszor hasonlítunk a filmbeli Erika nénire – ő ugyanis nem egy torz lelkű, velejéig romlott szörny, hanem egy nagyravágyó, sikerre szomjazó énektanár, aki az elismerésért cserébe túllép egy morális határon.

Erika néni az a gátlástalan kolléga, aki a Te ötleteddel villog az értekezleten. Erika néni a szomszéd lakó, aki rád tolja a közös felelősséget. Erika néni a nagyravágyó szülő, aki úgy választ iskolát, játszópajtást, hogy az a „megfelelő körökből” kerüljön ki, és aki a kevésbé menő haverokat lekoptatja, mert a „mi gyerekünk ilyennel ne barátkozzon”. Erika néni a hivatalnok, aki visszaél a hatalmával. Erika néni mindenki, aki átgázol mások lelkén, csak azért, hogy elérje a vágyott célt. Mind ismerünk Erika néniket, és mind Erika nénikké válhatunk, ha elhallgattatjuk a lelkiismeretünket.

Gondolom, sokunk számára felért egy időutazással megnézni a Mindenkit. A kilencvenes években én is ugyanúgy játszottam az iskolai szünetben, mint a filmbeli lányok. Ugyanúgy együtt bóklásztunk hazafelé. Énekeltem az iskolai kórusban is. Egy dolog azonban nagyon más volt: amikor felmentünk a színpadra, a mi karvezetőnk nem igazgatott minket idegesen, nem fegyelmezett, nem fenyegetőzött. A füléhez emelte a hangvillát, és mielőtt megadta volna minden szólamnak a kezdő hangot, ránk mosolygott.

Nem szerette a nagy szavakat, de őszintén hitt bennünk. És biztos, hogy egyetért Deák Kristóffal, aki szerint meg kell próbálni úgy felnevelni a gyerekeket, hogy büszkék lehessünk rájuk.  

A bejegyzés trackback címe:

https://f5blog.blog.hu/api/trackback/id/tr512298855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása