F5

F5

Szabadulj meg a lelki szennyestől!

A nagytakarítás utálatos, undok dolog, de időnként megúszhatatlan. Magunkban is. Indítsd tisztára súrolt lélekkel a tavaszt!

2017. március 08. - macassy

 macassy

Itt a tavasz, kegyetlen hosszú volt az idei tél, de hála Istennek, végre éledezik a természet, hóvirágünnep van az alcsúti arborétumban és a szívekben, és magabiztosan törnek fel a tavaszi hagymások is a kertekben. Ideje van a nagytakarításnak. Böjt van, van, aki divatos léböjtkúrát tart, felkészül a bikiniszezonra, van, aki hamvazkodott, péntekenként nem eszik húst, keresztutat jár és imádkozik. Ideje van a csendesedésnek, a befelé fordulásnak, a lelki nagytakarításnak.

A nagytakarítás húzós műfaj, akár a lelkekben megy végbe, akár a porcicákkal vívunk ádáz harcot. Nem kellemes egyik sem, ráadásul tele vagyunk kacatokkal itt is, ott is.

harmonia.jpg

Nehéz elkezdeni, pedig mind vágyunk egy tisztább lélekre, arra, hogy rendben legyünk önmagunkkal, és rend legyen körülöttünk.  Érdekes, mostanában sokan követik Marie Kondo módszerét, a világban háziasszonyok százezrei „konmariznak”, azaz rendszereznek és szelektálnak otthon, és teszik mindezt abban a reményben, hogyha kiürítik a gardróbból a soha fel nem vett ruhákat, rendet raknak a fiókokban, megszabadulnak a felesleges tárgyaktól, nemcsak az otthonuk lesz rendben, hanem önmaguk is.  Rendrakás, mint spirituális biznisz. Elgondolkodtató.

A fogyasztás boldogít. Ciki beismerni, de valld be, elég széles a vigyor az arcodon, mikor veszel egy pár új cipőt magadnak. Egy csomó cucc kell. Mert mindenkinek van, mert státuszszimbólum, mert nem élet az élet nélküle, mert tetszik, mert birtoklása része lett valami közös minimumnak.

A fogyasztás boldogít, csak közben irgalmatlanul megnő a stresszfaktor. Mert ezt a sok mindent előteremteni és megvenni rengeteg munka és pénz. Ráadásul mindig új kell, és mindig többre, szebbre, nagyobbra vágyunk. Ördögi kör, ki lehet törni belőle, csak akaraterő kérdése.

Mindent azonnal akarunk, ezer vágy dörömböl bennünk, ami jó esetben elhalkul, mikor szemünkbe megy a hamu. Emlékezzél ember, porból vagy és porrá leszel.

Porrá lesz a menő ruhatárad, a drága kocsid, a márkás táskáid, az összes cipőd a szekrényben, a csúcsmobilod, tableted, számítógéped, mosogatógéped, szárítógéped. Porrá lesz minden talmi vágyad, pénzen megvehető álmod, csak győzd kiseperni.

Tavasz van. Nagyböjt. Pucold meg az ablakokat, engedj be több fényt a házadba és a lelkedbe. Szelektálj a ruhásszekrényben, és nézz magadba. Csak az a fontos, ami nem porlad el.

A bejegyzés trackback címe:

https://f5blog.blog.hu/api/trackback/id/tr5712322107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása