F5

F5

A barátság erősebb a szerelemnél

2016. június 25. - F5

 

83f27e6c56363a8b77a42b9132c9b95a.jpg

- Egy barát segíteni fog, ha valaki a földhöz vág. A legjobb barát viszont azt mondja, maradj csak ott, majd én elintézem. 

- Lineth -

Barátot találni nem könnyű. A haverkodás, mondanom sem kell, habkönnyű. A haverkodásban, nem is tudom, hol húzódik a határ, vagy miképpen kezd átalakulni az érzés, szóval a haverkodásban nincs intimitás. A barátság viszont meztelen.

A barátság mindig erősebb érzelem volt a szerelemnél. Nem azért, mert nemesebbnek, jobbnak gondolom. Nem azért, mert nem hiszek a szerelemben. Pusztán csak azért, mert úgy érzem, hogy a szerelem feltételekhez kötött, ezért kényes.

A szerelemnek nemcsak eleje van, hanem vége is. A barátság maradandó. A barátság nem birtokló. Míg a szerelem lehet fájó, uraló, a szerelmet lehet kergetni vagy kutatni, addig a barátság egyik sem lehet. A barátság szelíd érzelem. Szelíd és nyugodt. Éppen ezért időálló.

Persze a szerelem ad egy olyan extrát, ami barátságban nem létezik, a testiséget. Ez persze nem holmi apróság, nagyon is húsbavágó extra. De nem is célom a szerelem ellenében korteskedni! Elvégre mindkettőnek megvan a helye, ideje, létezésének értelme. Egy azonban kétségtelen, a barátság marad, a szerelem mehet. Nem mindig megy is, de mehet. Ez a nagy különbség.

A barátság nem múlik el. Pontosan azért, mert anélkül működik, hogy meg akarnánk tartani, anélkül élteti két ember, hogy erőfeszítéseket tenne az érdekében.

22b287b2f03d4b702f7e8e5039bb1da6.jpg

- A dolgok sosem annyira ijesztőek, ha van egy legjobb barátod -

Tisztelet a kivételnek, de a szerelemben olyan előfeltételeink vannak, amik már az elején elkezdik gyilkolni a kapcsolatot. Mert meggyőződésünk, hogy ezt vagy azt csak így vagy úgy lehet, és attól nem is tágítunk. Boldogságunk meggyőződésekhez kötött. Mert a szerelmesek minden nap beszélnek egymással, a szerelmesek együtt élnek, vagy össze akarnak költözni, a szerelmeseknek nincsenek titkaik egymás előtt, a szerelmesek kézen fogva járnak, a szerelmesek együtt mennek nyaralni, a szerelmesek egy tányérból esznek, mindig összevesznek. A listában bármi szerepelhet, ami a mi elveink kicsiny tárháza A KAPCSOLATRÓL. Teljesen mindegy, éppen mihez ragaszkodunk, a lényeg, hogy ragaszkodunk hozzá. A szerelem mindenkinek valamilyen, nem csak szimplán létezik.

A barátság ellenben automatikus, nekem például nincsenek prekoncepcióim azzal kapcsolatban, milyen A barátság. Mi több, simán elfogadom, hogy mindenkivel különböző.

ea633e56c90c81ee97ae7a36b1d9a9a7.jpg

- Olyan régóta vagyunk barátok, hogy már azt sem tudom, melyikünk volt rossz hatással a másikra -

Simán elfogadom benne a másikat, ahogy van. Mindent szeretek benne, és meg sem fordul a fejemben, hogy változtassak rajta. A barátságban úgy lehetek őszinte, hogy a másik még örül is neki. Ha elegem van a barátomból, akkor elmegyek, és egyikünk sem sértődik meg ezen. Ha együtt vagyunk jó, ha nem, akkor is jó. És egyikünk sem akad ki azon, hogy máshová megyünk haza, hogy dolgunk van, és nem érünk rá, hogy akár hónapokig nem látjuk egymást. Engedem létezni a barátomat, és ő is engem, mindezt anélkül, hogy bármelyikünknek megfordulna a fejben, hogy éppen engedjük létezni a másikat. Simán lehetek hülye, a másik pláne, simán lehetek elviselhetetlen, de úgysem leszek az, mert úgy már nem buli elviselhetetlennek lenni, hogy lehetőségem van rá.

1636185cfb829563ce5b43065f4ea754.jpg

- A barátok terapeuták, akikkel lehet inni -

Hát lehet ilyet egy szerelemben? Amint fizikai távolság üti fel a fejét, rögtön azon aggódnak, hogy elmúlik, amint nehézségek támadnak, rögtön aggódnak, hogy elszáll, a párok javítani akarnak és dolgoznak a kapcsolaton, aggódnak és féltenek. Most őszintén, melyik barátságban fordul elő mindez? Elmondom, semelyikben.

A szerelemnek tétje van, kérem szépen! A szerelem nem mókadolog, komolyan kell venni. És innentől kezdődnek a gondok. Amikor komolyan vesszük. Amikor azt hisszük, az életünk múlik rajta. Mert nem múlik rajta az életünk. Ez a rút igazság. És az is fontos, hogy amint így érzünk, egyszeriben görcsösek leszünk, birtoklóak, és el is kezdtük kinyírni a szerelmet.

Ezért mondom, hogy a barátság automatikus. Persze ezt az emberi köteléket is ápolni kell, de nem kell fejleszteni, csiszolni, tökéletesíteni.

f4d33ffb202bcbbd76473630b6dcd28f.jpg

- A jó barát olcsóbb, mint a terápia -

Hangsúlyozom, eddig a szerelemről beszéltem. A párkapcsolatban az igazi, mély szeretet később jöhet el, de a jó hír, hogy eljöhet. Az a fajta mély érzelem már olyan, mint a barátság, csak testiséggel fűszerezve. Abban az érzelemben olyan erős a kötelék, amit már nem is akarunk szétszakítani, ezért nem szakadhat szét. Szóval az előzőekben nem egy szkeptikus fanyalgást akartam kanyarítani a szerelmet becsmérelve, pusztán a szerelem és barátság relációját boncolgattam.

1ebe2d27d39ded434680165132908965.jpg

Érdemes lenne arról is beszélni, hogy miért könnyű barátkozni fiatal korban, és miért nehéz felnőttkorban. Mindenki nyugodjon meg, legközelebb erről fogok értekezni! Remélem, kibírjátok addig, ígérem, igyekszem.

Őszinte hívetek,

L.

"Egy barát igazi feladata az, hogy kiálljon melletted, ha nincs igazad. Szinte mindenki kiállna melletted, ha igazad volna."

Mark Twain

A bejegyzés trackback címe:

https://f5blog.blog.hu/api/trackback/id/tr188838478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása