F5

F5

A meditáció és a jóga képes módosítani azokat a DNS reakciókat, amelyek a stresszt okozzák

Az elme-test rutin (ETR), mint például a meditáció, jóga és a Tai Chi nem csupán ellazítanak, hanem képesek visszafordítani a DNS-ben azokat a molekuláris reakciókat, amelyek a betegségért és a depresszióért felelősek – ezt állítja egy tanulmány.

2017. június 20. - F5

A meditáció, a jóga és a tai chi nem humbug. Egy friss tanulmány ugyanis kimutatta azokat a sejtszintű reakciókat, és a velük járó pozitív változásokat, amiket ezek a mozgásformák okoznak a szervezetben. Mindenki szervezetében, függetlenül attól, hogy az illető elkötelezett spirituális gyakorló-e vagy sem.

rfbhhq.jpg

A tanulmány, amit a Frontiers and Immunology nevű szaklapban publikáltak, egy több mint 10 éves kutatássorozatot vizsgált. Ezekben azt elemezték, hogy génjeink viselkedésére hogyan hatnak különböző elme-test rutinok, beleértve a jógát és a meditációt.

Az egyetemek szakértői arra jutottak - együttesen vizsgálva 18 különböző, 846 fő részvételével 11 éven keresztül folytatott kutatást -, hogy az ETR eredményeként a testben végbemenő molekuláris változásokban feltűnt egy minta, a változások pedig mentális és fizikai egészségünket szolgálják.

A kutatók arra fókuszáltak, hogyan befolyásolódnak bizonyos génválaszok, vagyis azt a módot, ahogy a gének olyan fehérjetermelésbe lendülnek, amelyek befolyásolják a test, az agy és az immunrendszer biológiai kinézetét.

Amikor az egyén stresszes szituációban találja magát, a szimpatikus idegrendszer – a rendszer, ami a fuss vagy harcolj válaszokért felelős – bekapcsol és fokozza egy molekula, az ún. NF-kB termelését. Ez a molekula tulajdonképpen azt szabályozza, hogy génjeink hogyan nyilvánulnak meg.

cytokine.jpg

Az NF-kB a stressz következtében aktiválja a cytokintermelést, ami sejtszintű "felhevülést" okoz. Vagyis egy reakciót, ami nagyon hasznos rövidtávon, ha menekülni vagy harcolni kell, ámde tartósan a rák kialakulásának magasabb kockázatát jelenti, gyorsítja az öregedést és pszichiátriai rendellenességekhez, például depresszióhoz vezethet.

A tanulmány szerint azonban, azoknak az embereknek a sejtjeiben, akik jógáznak vagy éppen meditálnak, ellenkező hatás játszódik le, vagyis az NF-kB és a cytokin termelése csökken, ezzel a problémás folyamatok megfordulnak, és a kockázati betegségek esélye csökken.  

A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, ez a bizonyos felhevülési reakció a fuss vagy harcolj válasz során – ami egyébként időlegesen támogatja az immunrendszert – fontos szerepet játszhatott az emberiség prehisztorikus történetében, amikor gyakran kellett menekülni, a sebfertőzésnek pedig hatalmas volt a kockázata.

A mai világban azonban a stressz elsősorban pszichológiai jellegű és nagyon gyakran tartós, ami alatt a felhevüléses génválaszok is állandósulnak, ez pedig pszichiátriai és egészségügyi problémákat okoz.

A kutatás vezetője, Ivana Buric, a Coventry Egyetem Pszichológiai Centrumából úgy fogalmaz, hogy „emberek milliói világszerte élvezik a test-lélek rutinok áldásos hatásait, de amit talán nem érzékelnek, hogy ezek a jótékony effektusok molekuláris szinten kezdődnek és képesek megváltoztatni azt, ahogy a genetikai kódunk munkához lát.

Az ETR molekuláris pecsétet nyom a sejtjeinkre, megváltoztatva a hatásokat, amelyeket a stressz és az idegesség hagyhatna rajtunk. Egyszerűbben fogalmazva, az ETR előidézi, hogy az agy egy olyan ösvényre vezesse a DNS folyamatokat, ahol jól fogjuk érezni magunkat.

forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170615213301.htm

A bejegyzés trackback címe:

https://f5blog.blog.hu/api/trackback/id/tr6612608269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása