F5

F5

Az érintés az vajon mi?

Ha most csak a szexre gondolsz, akkor gondold újra!

2017. július 18. - F5

20130616142655.jpg

- Lineth -

Érintés.

Mire gondolsz, ha meghallod ezt a szót? Vajon hány dimenziója van az érintésnek? Mit jelent a mai világban az érintés?

Tapasztalatom szerint az érintés ingoványos terület. Kevés az érintés manapság. Kevés, és rövid. Az emberek többsége leszokott az érintésről. Ha érintenek vagy érintesz, közel engedsz magadhoz egy másik lényt. A legbelső zónádban lesz, pontosan ott, ahol te vagy. Erre az élményre pedig az embernek szüksége van.

És ez félelmetes.

Ezért kerüli az emberek többsége az érintést, azt gondolják, hogy kevesebb a kockázat, a felesleges bonyodalom. Az érintés komfortzónán kívüli élmény lett. A komfortzónán belül pedig marad a feltételezett biztonság, ami ugyan unalmas, de legalább ismerős.

Az érintés sokak számára kifejezett szexuális jelentéssel bír. Azt hiszik, hogy ha hozzáérnek egy másik emberhez, aki történetesen nem közeli vagy távolabbi rokon, akkor abban ott a szex. Ha részükről nem is, de a másik részéről tuti. És csakugyan, akik számára az érintés tabu, azonnal az erotikára asszociálnak, ha hozzájuk érnek.

Aztán jön a félreértés, a bonyodalom, a magyarázkodás, a kényelmetlenség és társai. Jobb is az ilyet elkerülni... Vagy mégsem? Nos, ha nem akarod magad elzárni egy gazdag és feltöltődésre igencsak alkalmas világtól, akkor változtass az érintéshez való viszonyodon.

  • érintés közben oxitocin szabadul fel, ami a megelégedettség és a relaxáció érzését adja
  • az izmok ellazulnak, aminek terápiás hatása van
  • endorfin is felszabadul, aminek fájdalomcsillapító hatása van
  • az érintés növeli az empátiát, mert képes leszel megérezni a másikat
  • a dopaminszint emelkedése a depressziót is csillapítja
  • a dopamin és szerotonin szint együttes növekedése egy kedvfokozó szuperszérummá alakul a szervezetben
  • stresszűző
  • elűzi az aggodalmat
  • szívritmusszabályzó: akik rendszeresen használják az ölelés és érintés adta lehetőséget, lassabb szívritmussal élnek

Az Acroyoga erre remek eszköz. Megértheted általa, hogy az érintés csupaszon, a maga valójában egy hasznos, fontos és alapvető része az életnek.

20170712_093224.jpg

Amikor olyanoknak mesélek az acroyogáról, akik még sosem próbálták, gyakran hallom, hogy nahát, ez annyira intim, ők ilyet még a barátjukkal/barátnőjükkel se nagyon csinálnak, itt meg idegenek érnek egymáshoz mindenféle módon, el sem tudják képzelni, hogy ez hogyan lehetséges. Megsúgom, gyakorlás közben, amikor azon erőlködsz, hogy sikerüljön egy-egy mozdulat, és mondjuk valakinek a lába közé keveredett a fejed, a legutolsó gondolatod a szex. Persze, lehet nagyokat röhögni a kicsavarodott pózokon, meg eszedbe juthat, hogy most a kámaszútrás grafikákat megszégyenítően csavarodsz, de akkor sincs ott az erotika. Csak a játék, meg az önfeledtség.

Felesleges azon gondolkoznod a gyakorlás során, hogy a másik mit érthet félre. Felesleges azon izgulnod, hogy túlmentél-e a másik határán, hogy neki ez kényelmetlen-e vagy sem. Tudod miért? Mert az acroyoga gyakorlás során – mint a Pavlovi reflex -, magától kialakul a párbeszéd, a kommunikáció.

Nem kell kitalálnod a másik gondolatait, mert megkérdezheted. Nem kell, hogy ő találja ki, mert szólsz neki. Elmondjátok egymásnak, hogy éppen mi van bennetek, simán és egyszerűen.

Aztán ezt a rutint átültetheted az életed más dimenzióiba is, és lassanként a telepata szerepéből kilépve egyszerűen megkérdezheted, hogy mi a helyzet. Ennyi.

Az acroyoga megtanít beszélgetni és figyelni is. Így nem kell felesleges köröket futni teljesen felesleges problémákkal. Legyél egyszerű, és a dolgok is egyszerűek lesznek körülötted. Legyél felszabadult, és kisimul a másik is.

Érints!

A bejegyzés trackback címe:

https://f5blog.blog.hu/api/trackback/id/tr5812671865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása