F5

F5

Gondolj, gondolj!

Ha nehezen viseled a decembert, akkor tudd, nem benned van a hiba. A közhelynek számító karácsonyi stressz teljesen jogos érzés. Ugyanis az advent az év legsötétebb időszaka, és nem csak azért, mert rövidek a nappalok.

2017. december 24. - F5

xmas.jpg

Az Európai Unió felnőtt lakosságának 6,8 százaléka tapasztal depressziós tüneteket magán. Az Eurostat felmérése szerint a legrosszabb Magyarországon a helyzet, hazánkban a 18 éven felüliek 10,5 százaléka vallja magát depressziósnak. Ezért nálunk (is) a karácsonyt nyugodtan hívhatjuk veszélyeztetett időszaknak. Az emberek többségére óriási nyomásként nehezedik a társadalom által diktált elvárás a karácsonyi boldogságról, így kapkodunk és egyre nagyobb feszültséget élünk meg. Vajon lehet ezen segíteni? Egy új kutatás szerint igen, sőt mi több, önmagad is megoldhatod ezt a problémát.

Kutatók megfigyelték, hogy poszttraumás stresszben szenvedők állapotán javított ún. imaginációs technikák alkalmazása. Ennek az eljárásnak a lényege, hogy a negatív mentális képeket pozitívokra cserélték. Hála egy új tanulmánynak, úgy tűnik, hogy ez a technika segíthet az enyhébb depresszióban szenvedőkön is, vagy szimplán azokon, akik naponta vívnak küzdelmet a boldogságérzésért.

Dr. Svetla Velikova kutató a norvég Smartbrain vállalatnál egy 30 fős kutatással vizsgálta a kérdést. Először a résztvevők egy kétnapos tanfolyamon megtanulták a pozitív képátalakítás módszerét, emellett mindennapi interakciók és az érzelmi stabilitás fejlesztése voltak terítéken. Ezután 12 hetet kaptak új tudásuk tesztelésére. Minden nap 15-20 percet töltöttek ezzel.

A 12 hét után a résztvevők egy újabb 2 napos tanfolyamra tértek vissza. Velikova ekkora agyi aktivitásukat és pszichológiai egészségüket is vizsgálta. A második találkozáskor a depresszív tünetek felbukkanása számottevően (felére csökkent) kisebb volt. Általánosságban magasabb elégedettségérzésről és hatékonyságról számoltak be az emberek.

giphy.gif_384x237

Az eredmények bizakodásra adnak okot, hiszen eddig úgy gondolták, hogy a depressziót és hasonló betegségek gyógyítását csak egy képzett terapeuta irányításával lehet megoldani. Most azonban úgy tűnik, imaginációs technikák alkalmazásával az enyhébb depresszív tünetekkel élők (szubszindrómás depresszió, téli depresszió) segíthetnek önmagukon. Persze csak akkor, ha szakemberrel tanulják meg a technikák alkalmazását.

A tanulmány legfontosabb üzenete, hogy megfelelő módszerek bevetésével valóban képesek vagyunk felülkerekedni a depresszív hangulatunkon, a „gondolkodj pozitívan” pedig nem csak egy üres frázis, hanem konkrétan bevethető technika a mindennapokban. Csak meg kell tanulni, hogyan kell csinálni. Szóval tarts ki, és boldog Karácsonyt!

forrás: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnhum.2016.00664/full

A bejegyzés trackback címe:

https://f5blog.blog.hu/api/trackback/id/tr4413521733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása