F5

F5

A tinédzserkori nagyivászat befolyásolhatja a jövőbeli utódok agyi funkcióit

Az ismétlődő nagyivás kamaszkorban a következő generáció agyi funkcióira lehet hatással, potenciálisan veszélyeztetve az utódokat olyan nehézségekkel, mint a depresszió, a szorongás, és anyagcsere rendellenességek – állítja a chicagói Loyola Egyetem

2016. november 18. - F5

- Lineth -

A nagyivás meghatározása nehéz, de ha egyszerűen akarjuk megfogalmazni, talán a vedelés lenne a legérzékletesebb szó, amit találhatunk. Az alkoholtolerancia egyénenként változó, valaki egy pohár sört megérez, valakinek öt korsó sem árt meg.

A nagyivás célja, hogy minél gyorsabban legyen valaki részeg. Egyfajta sport is, a fiatalok körében szerintem a türelmetlenséggel is magyarázható, no meg az alkoholfogyasztás kultúrájának hiányával. Ezzel persze nem azt mondom, hogy mondjuk bármely előző korosztály szent lett volna, biztosan sokan emlékeznek például a "Dallas ivásra": minden alkalommal, amikor Jockey kortyolt, nekünk is kellett. Érdekes móka volt, annyi biztos. Ilyen kihívásokat persze a mai aktuálpolitikai pillanatok is rejtenek, ne is menjünk messze Amerikától:

(Igyál minden alkalommal, amikor Trump félbeszakítja Hillary-t)

A nagyivásról szinte közvetlen tapasztalatból beszélhetek. Van ugyanis egy kamasz lányom. Habár ő nem fogyaszt alkoholt (tényleg), de az iskolatársai annál inkább. És mondhatom, az én tinikorom kismiska volt az övékéhez képest. Nekem például nem volt jó móka hányni, és ha jól emlékszem az első alkalom után már megfelelő érzékkel meghúztam a határt, mikor kell megállnom.

Talán három olyan esetre emlékszem, amikor tényleg nagy mennyiséget döntöttünk magunkba, és az egyik ezek közül a bankett volt. Ki merem jelenteni, a mai fiatalok többet isznak, és gyakrabban, mint mondjuk mi. És ez bizony veszélyes, ahogy egy pár napja megjelent tanulmány is megerősíti.

Ugyanis a kamaszkori alkoholfogyasztás nem csak az alkoholt fogyasztó tinédzser agyműködésére jelent veszélyt, de jövőbeli utódai agyára is hatással lehet – állítja Toni R. Pak, a Sejt-, és Molekuláris Fiziológia Tanszék társprofesszora, a tanulmány egyik rangidős írója. A tanulmányt november 14-én publikálták. 

Az állatmodellen alapuló kutatás szerint, a serdülőkori nagyivás megváltoztatta egyes összetett gének ki/be kapcsolóit az utódok agyában. Amikor ezek a gének bekapcsolva vannak, arra utasítják a sejteket, hogy fehérjéket gyártsanak, amelyek végül kontrollálják a fizikai és viselkedési jelleget. A tanulmány szerint az utódokban azok a gének, amelyek normális esetben be vannak kapcsolva, alkohol hatására kikapcsoltak és fordítva.

binge-drinking.jpg

Az USA-ban (és hazánkban is) a kamaszkori nagyivás fő egészségügyi témának számít. Amerikában a tinik 21 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt 30 napban volt ilyen élményük, sőt, a 21 év alatti italozók az alkohol több mint 90 százalékát nagyivászat során fogyasztották el. A nagyivás olyan állapot, amikor a véralkohol szint 0.08 százalékra emelkedik két órán belül (ami nőknél átlagosan négy, férfiaknál öt pohár italt jelent).

A tanulmányban egy csoport serdülő hím és nőstény patkányt hat – méretarányos - nagyivászatos epizódnak tettek ki. A patkányok a józanodás után párosodtak, a nőstények pedig a terhesség alatt végig józanok voltak. Az alkoholnak kitett egyedeket egy józan csoporttal hasonlították össze. Az „alkoholos” szülők utódainál a kutatók a hypotalamusban tanulmányoztak géneket. Ez az agy egy olyan területe, amely számos funkcióban vesz részt, ide tartozik a reprodukció, a stresszre adott válasz, alvási periódusok és az ételbevitel is.

8dd8da43b8d25f751e4707e8c0a9e5_jumbo.jpg

A kutatók azt látták, hogy olyan molekuláris változások következtek be a DNS-ben, amelyek megcserélték a ki/be kapcsolókat a sejtekben.

159 ilyen változást találtak a nagyivó anyák utódainál, 93 génváltozást nagyivó apák utódainál, és 244 génváltozást amikor mindkét szülő nagyivó volt.

2_05_binge_drinking.jpg

Ez az első tanulmány, amely rámutat, hogy a tinédzserkori nagyivás bármely szülő esetében neurológiai egészségügyi változásokat okoz a következő generációban.

Miközben az állatmodellben észlelt felfedezés nem feltétlenül fordítható le az emberi példára, lényeges hasonlóságok bukkannak fel a tanulmányozott állatmodellek és az emberek között, beleértve az alkohol-lebontásukat, a hypotalamus működését, valamint a nagyivás sémáját és mennyiségét – mondja Pak.

A tanulmány címe: A nagyivás pubertás alatt megváltozott DNS metilációt okoz az utódok agyában.

(forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161114140611.htm)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://f5blog.blog.hu/api/trackback/id/tr6511968835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása